Ülkemizde gerçek zeytinyağının mutlaka dolapta donması gerektiğine, donmuyorsa içinde katkı maddesi veya tağşiş olduğuna dair yaygın bir inanış vardır.
Oysa zeytinyağının donup donmaması asla tağşiş belirteci değildir.
Bazı zeytinyağları donar bazıları donmayabilir. Bazıları +12 C de bazıları + 4 C de donabilir.
Bu zeytin çeşidine, ağaç yaşına, o yıl yaşanan iklime, rakıma , işleme şekline bağlı olarak değişebilir. Tüketici evde uyguladığı hiç bir yöntem ile zeytinyağındaki tağşişi tespit edemez. Bu nedenle markalı, kalite sistemli (hacca, İSO vb) işletme kayıt numaralı ürünleri satın alması gerekir.
Zeytinyağı normal şartlarda belirli bir sıcaklık (genelde +7derece) altında donar. Ama o yağı muhafaza şekliniz ve yağın kimyasal özellikleri bazı durumlarda belirtilen derecelerin altında dahi donmanın yaşanmamasına sebep olur.
Donmayan zeytinyağı hakiki değil midir demek doğru bir yaklaşım olmaz. Kalite ve hakikilik değerlendirmesi salt olarak donma üzerinden yapılmamalıdır.