Organik Natürel Sızma Zeytinyağı Nedir?
Türkiye organik natürel zeytinyağı üretiminde dünyaca tanınmaktadır. Zeytin ağacının vatanı olan ülkemizde bu değerli ürünün ziraati, geleneksel yöntemler ile yapılmaktadır. Yüzyıllardan bu yana toprağı, havası ve suyu ile uyum sağlamış, Türkiye’ye özgü 93 zeytin çeşidi bulunmaktadır. Bu çok farklı tat ve kokuya sahip zeytinler Ege, Marmara ve Akdeniz başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz’de de yetişmektedir.
Bilinçli tüketiciler ve gurmelerce özellikle tercih edilen organik natürel zeytinyağı, en iyi ve sağlıklı zeytinyağı olarak bilinir. Bu nedenle ciddi bir popülerliğe sahip olan organik zeytinyağı, günümüzde mutfakların olmazsa olmazı haline gelmiştir. Organik zeytinyağı nedir? Natürel zeytinyağı nedir? Tüm bu soruların cevaplarını sizin için derledik. Organik natürel zeytinyağı hakkında bilinmesi gerekenler öğrenmek için okumaya devam edin!
Organik Zeytinyağı Nedir?
Zeytinyağının Organik Olması İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Organik zeytinyağı üretmek isteyen kişi veya firmalar öncelikle Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sertifikalandırma kuruluşları ile görüşerek sürece başlangıç yapar. Sertifika kuruluşu üreticinin organik üretim yapmayı planladığı alanı inceleyerek alanın organik tarım yapmaya müsait olup olmadığına karar verir. Kalıntı oluşmaması için ana yollardan uzakta olması ve benzeri pek çok şartı gerçekleştirip gerçekleştirmediği kontrol edilir.
Eğer alan uygun bulunursa müteşebbis ve sertifika kuruluşu arasında imzalanacak bir sözleşme ile süreç başlar. Ürünün sözleşme sonrası organik ibaresiyle satışına başlanabilmesi için 3 yıl geçmesi gerekir. Bu süre öncesinde üretilen ürünler geçiş 1, geçiş 2 ve geçiş 3 ürünleri olarak adlandırılır.
Organik üretim süreci boyunca her aşaması kayıt altına alınır ve raporlanır. Ayrıca ürünler belli aralıklarla sertifika kuruluşu tarafından üretim alanından numune alınarak incelemeye alınır. En ufak bir kalıntı bile tespit edilecek olursa sertifika süreci askıya alınır ve ürünlerin organik olarak satışına izin verilmez. Eğer ürün laboratuvar analizleri sonucunda kalıntısız olduğu gösterilirse Organik Ürün Sertifikası almaya hak kazanır. Bu sertifika ürünün çeşidine göre geçerli bir son kullanma tarihine sahiptir ve sonrasında geçerliliğini yitirir.
Organik ürünlerin üretiminde hiçbir şart ve koşulda, hiçbir oranda sentetik girdiler, zehirli kimyasallar kullanılamaz. Ürünlerinde veya üretim alanında bu sentetik girdiler tespit edildiği takdirde, sertifika aksi kanıtlanana veya sorun çözülene kadar askıya alınır ve üreticinin ürünlerini Organik olarak satışına izin verilmez ve idari ceza uygulanır.
Organik tarım yaparken doğaya ve canlılara zarar vermediği, ürünlerde ve toprakta kalıntı bırakmadığı kanıtlanan ve en önemlisi de suni olmayan gübre ve diğer girdilerin kullanımı sertifika kuruluşunun bilgisi dahilinde gerçekleştirilebilir.
Organik Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
Organik, ekolojik veya biyolojik olarak nitelendirilen istenen ürünün geçerli bir sertifikası olup olmadığı kontrol edilerek anlaşılabilir. Paketlenmiş organik ürünlerde resmi T.C. Organik Tarım logosu ürün etiketinde yer almak zorundadır.
Eğer ürün resmi olarak sertifikalandırılmamış ise organik, ekolojik veya biyolojik ibareleri ile pazarlanması suçtur. Bunu yapan işletmeleri veya satıcıları T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’na şikayet edebilirsiniz.
Bunun dışında buzdolabında donma, renk, koku ve benzeri özellikler ile ürünün organik olup olmadığını anlamak mümkün değildir.
Ürünün tadı, kokusu, akışkanlığı, rengi, buzdolabında donup donmadığı organik olması ile değil zeytinin cinsi, filtrelenip filtrelenmediği gibi başka pek çok farklı kriter ile ilgilidir.
Organik Gıda Nedir?
En temel anlamıyla organik, doğal bir şekilde ve çevre bilinci ile yetiştirilmiş anlamına gelmektedir. Organik gıda, organik tarım yöntemi kullanılarak yetiştirilen kaynakların verim odaklı ve tutumlu kullanıldığı, doğaya saygılı, biyoçeşitliliğe zarar vermeyen ürünlerdir. Organik zeytinyağı bulunması ve üretilmesi çok zor olan bir yağ türüdür.
Organik zeytinyağı nedir? Organik zeytinyağı ise, organik tarım kullanılarak yetiştirilen zeytinler ile yapılmış zeytinyağıdır.
Ayrıca en kaliteli natürel zeytin ve doğal sabul çeşitlerini sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde özellikle Ege ile özdeşleşmiştir. Zeytinyağı, Türk mutfağında sıkça kullanılır. Binlerce yıllık tarihe sahip zeytinyağı, yapımında kullanılan zeytinden tutup yağın sıkım işleminde tercih edilen teknolojiye kadar çok farklı ince detaylara sahiptir. Bu nedenle kullanılan zeytin ve sıkım yöntemine göre zeytinyağları çeşitli isimler almaktadır.
Zeytinyağının pek çok türü vardır. Natürel zetinyağı, sızma zetinyağı ve organik zeytinyağı yalnızca birkaç türdür. Natürel zeytinyağı nedir? Natürel zeytinyağı, Maksimum 32 derecelik sıcaklıkta mekanik işlemler ile elde edilen zeytinyağıdır. Natürel sızma zeytinyağı, salatalarda tüketilen natürel sızma zeytinyağının serbest yağ asiti her 100 gram için 8 gram olarak bilinir.
Zeytinyağı Çeşitleri Nerelerde Kullanılır?
Zeytinyağı, zeytin cinsi ve de sıkım yöntemlerine göre çok farklı türlere sahiptir. Her zeytinyağının uygun olduğu belli yemek türleri vardır.
Zeytinyağı çeşitleri yemeklerde, salatalarda, tatlılarda hatta cilt bakımında dahi kullanılan bir üründür. Organik zeytinyağı en değerli ve doğal zeytinyağıdır. Organik zeytinyağı soğuk yemekler ve salatalarda olduğu gibi sıcak yemekler ve kızartmalarda da kullanılabilmektedir.
Sızma Zeytinyağı Ne Demek? Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?
Natürel zeytinyağları;
1) Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlardır. (Asitlik en çok %0,8) Asitliğin düşük olması yağın üretildiği zeytinin iyi bakıldığı ve beklemeden sıkıldığının göstergelerinden biridir.
2) Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlardır (Asitlik en çok %2)
3) Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan ve/veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan rafine edildikten sonra kullanılabilecek yağlardır.
4) Riviera zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.
5) Çeşnili zeytinyağı: Zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından bu Tebliğ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yağdır.
Organik Zeytinyağı Nerede Kullanılır?
Organik zeytinyağı kahvaltıda, salatalarda, soğuk yemekler, ızgaralar, makarnalar, soslar, ve tatlılar da dahil pek çok yemekte kullanılmaktadır. Organik sızma zeytinyağının çiğ olarak tüketilmesi de önerilmektedir. Sızma zeytinyağının yanma derecesi çok yüksek olduğundan kızartma için de uygundur.